Сергей Чемезов, близък съюзник на руския президент Владимир Путин, казва, че Съединените щати и техните западни съюзници рискуват да предизвикат глобална война, ако Вашингтон продължи да "провокира" конфликта в Украйна и позволи на Киев да атакува руска територия,

Забележките му пред Reuters "предлагат рядка представа за мненията във вътрешния кръг на Путин след изненадващото украинско нахлуване в руския Курски регион, на което президентът обеща "достоен" отговор, но все още не е казал какво ще доведе до това.

Чемезов, главен изпълнителен директор на корпорацията "Ростеь“, която доставя много от оръжията за руската армия, казва, че Москва се чувства уверена и има достатъчно оръжия.

Той повтори позицията на Кремъл, че конфликтът е битка между Запада и Русия.

"В ситуация, в която Западът, воден от САЩ, провокира война, ние трябва да сме готови“, отбелязва Чемезов в писмен отговор на искане за интервю. "В ход е третата година от спецоперацията – Русия се чувства уверена“.

По думите му, никой не може да даде времева рамка за това кога войната може да приключи и обвини САЩ, че подклаждат конфликта, като доставят оръжие на Киев и позволяват удари дълбоко в Русия.

"Колкото по-далеч отива, толкова по-голям е рискът светът да бъде въвлечен в глобален конфликт. Изглежда странно, но западните страни изглежда не разбират колко тежко е това за тях“, заяви той.

Коментарите на Чемезов, бивш генерал от КГБ, служил с Путин в Източна Германия преди разпадането на Съветския съюз, бяха изпратени на Reuters след началото на Курската настъпателна операция.