Това, което Володимир Зеленски нарича "мирен план“, най-вероятно предполага война с Русия до последния украинец, заяви прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от РИА Новости, като препоръча на украинския лидер да "изтрезнее“.

"Вече толкова много седмици се говори за някакъв ефимерен "мирен план“, но най-вероятно това е същият план на американците да се бият с нас до последния украинец, който Зеленски сега закамуфлира и нарече "мирен план." По всичко изглежда, че това е така. Там няма никакъв друг план“, заяви той.

В същото време прессекретарят отбеляза, че му е трудно да коментира нещо, което все още не е чул или видял.

Според него истинският мирен план за Киев ще бъде осъзнаването на безсмислието на политиката, която водят.

"Възможно е да има друг план, <...> разбиране на необходимостта от отрезвяване и осъзнаване на причините, довели до този конфликт около Украйна, който се води в момента“, заключи прессекретарят на руския президент Владимир Путин.

В сряда Зеленски представи във Върховната Рада "план за победа“, който той отнесе в САЩ в края на септември и показа, наред с други, на американския лидер Джо Байдън. Планът има пет точки, включително поканата на Украйна за членство в НАТО още преди края на конфликта, разполагането на "пакет за неядрено възпиране“ на нейна територия и премахване на ограниченията за удари със западни оръжия с голям обсег в Русия.

През юли Владимир Путин заяви, че прекратяването на огъня в Украйна е невъзможно без съгласието на другата страна за необратими стъпки, приемливи за Русия. По думите му, Москва не може да позволи на ВСУ да се възползват от прекратяването на огъня, за да подобрят позицията си и да възстановят силите си.