Руската отбранителна индустрия представи за първи път пред обществеността ракетната система С-500 "Прометей" на отбранителното изложение "Армия-2024" в Московска област, пише Defence Blog.

"Фокус" представя превод на материала без редакторска намеса

Тази усъвършенствана система е предназначена за осигуряване на противовъздушна отбрана на далечни разстояния и противоракетна отбрана на театъра на военните действия.

С-500 "Прометей", наречена на името на гръцката митологична фигура Прометей, е пътно-мобилна система, изградена на шаси на БАЗ-69096, разполагаща с 10×10 транспортно-електронни пускови установки. Очаква се тази система в крайна сметка да замени остаряващата противоракетна система А-135, която защитаваше Москва и околните региони от силози. Освен това С-500 е проектирана да допълни зенитно-ракетната система (ЗРК) С-400 "Триумф", която често е обект на нападения от страна на Украйна в последно време.

Универсалността на С-500 е една от ключовите ѝ характеристики. Подобно на много от високотехнологичните руски системи за противовъздушна отбрана, С-500 може да бъде конфигуриран да изстрелва различни ракети, което ѝ позволява да се справя с различни заплахи на различни разстояния и височини. Тази способност я превръща в огромен актив в руската мрежа за противовъздушна отбрана.

Разработването на С-500 започва сериозно през 2009 г., но програмата се забавя и не достига първоначалните си цели за серийно производство, които според уверените прогнози е трябвало да започнат до 2012 г. Въпреки тези неуспехи системата достигна значителен етап, когато през октомври 2021 г. е доставен първият бригаден комплект от единици С-500 "Прометей" на 15-та армия със специално предназначение на руските Въздушно-космически сили, отговорна за защитата на Москва и централния регион на Русия.

В изявление от 25 май 2021 г. руският президент Владимир Путин подчертава значението на С-500 за отбранителната стратегия на Русия, като отбелязва, че "повече от 70% от зенитно-ракетните полкове в състава на Въздушно-космическите сили са преоборудвани със съвременните системи С-400. Следва доставката на системата С-500 на войските, като тестовете ѝ вече приключиха успешно".

На 23 август 2021 г. вицепремиерът на Русия Юрий Борисов обяви, че системата С-500 е влязла в серийно производство, с което се отбелязва нов етап в нейното внедряване в отбранителните сили на Русия.