На фона на изострянето на ситуацията в Близкия изток Русия прехвърли на своите ирански съюзници ракетни системи "Искандер“ и системи за радиоелектронна борба "Мурманск-БН“.

Според израелската новинарска служба Channel 14, прехвърлянето на оръжия е станало с помощта на военнотранспортен самолет Ил-76, който е извършил многократни полети от Русия до Иран.

Defense Express пише, че присъствието на тези оръжия в Иран не е било забелязано преди. Нямаше и обществена дискусия относно прехвърлянето им. Това вероятно показва, че е малко вероятно иранските специалисти да са били обучени на тези системи и следователно може да бъдат придружени от руски персонал.

Отбелязва се, че системите "Мурманск-БН“ са предназначени за потискане на спътниковата навигация и комуникациите на разстояние до 5000 км. В същото време "Искандерите“ ще позволят на Иран да нанася удари на разстояние до 500 километра, въпреки че за да достигне до Израел, му трябват боеприпаси с радиус от около 1200 километра. Този факт увеличава вероятността иранците да получат и крилати ракети Р-500 с обсег от 1500 км.