Руската федерация Русия ще продължи да намалява доставките на петрол с 300 хиляди барела на ден, за да поддържа стабилността и баланса на световните пазари. Съответното потвърди пред репортери вицепремиерът на страната Александър Новак, предава Bloomberg, като припомня, че решението бе взето за периода до края на 2023 година и се преразглежда всеки месец.

"Доброволното съкращаване е с цел да подсилим предпазните усилия, положени от страните от ОПЕК+ с цел поддържане на стабилността и баланса на петролните пазари“, поясни Новак.

От няколко месеца насам Русия и Саудитска Арабия правят допълнителни доброволни съкращения на доставките над тези, изисквани от сделката на ОПЕК+. Рияд ограничи производството си с допълнителен 1 милион барела на ден от юли, което спомогна за повишаване на цените на суровия петрол с 20% до над 90 долара за барел.

Двете страни се ангажираха да преразглеждат петролната си политика всеки месец и изявлението в сряда идва само няколко часа преди планирана среща на министри от ОПЕК+.

Според Новак Русия отново ще преразгледа доставките си на петрол следващия месец, "за да обмисли задълбочаване на съкращенията или увеличаване на производството“ в зависимост от пазарната ситуация.