Руски ракети убиха най-малко седем души и удариха детска болница в столицата на Украйна, Киев, в понеделник, докато друга атака в централния украински град Кривой Рог уби най-малко 10 души, пише Associated Press.

Руският бараж беше насочен към пет украински града с повече от 40 ракети от различни типове, които са поразили жилищни сгради и обществена инфраструктура,  заяви украинският президент Володимир Зеленски в публикация в социалните медии.

Най-малко 20 души са загинали и около 50 души са ранени в цялата страна при нападение в понеделник сутринта, заяви вътрешният министър Игор Клименко. В Кривой Рог 31 души бяха ранени в допълнение към 10-те смъртни случая при, както заяви ръководителят на градската администрация Александър Вилкул, масирана ракетна атака. Експлозии бяха докладвани и от местни власти в централната украинска Днепропетровска област.

В детската болница "Охматдит" в Киев спасителите издирваха хора под развалините на частично срутено крило на съоръжението, заяви Зеленски, добавяйки, че броят на жертвите все още не е известен.

"Много е важно светът да не мълчи за това сега и всички да видят какво е Русия и какво прави“, отбеляза Зеленски в социалните мрежи.

Атаката идва в навечерието на тридневната среща на върха на НАТО във Вашингтон, която ще разгледа как да се увери Украйна в непоколебимата подкрепа на Алианса и да предложи на украинците надежда, че страната им може да премине през най-големия конфликт в Европа след Втората световна война.

Частично е разрушена двуетажна сграда на детската болница. На основната 10-етажна сграда на болницата прозорците и вратите са изпочупени, а стените са почернели.

Медицински персонал и местни хора помогнаха за разместването на развалините, докато търсеха жертви, които биха могли да бъдат блокирани отдолу. Доброволците образуваха редица, подавайки си камъни и отломки. От сградата все още се издигаше дим, а доброволци и аварийни екипи работеха със защитни маски.

Това беше най-тежката руска бомбардировка на Киев от почти четири месеца. Атаките през деня включват хиперзвукови ракети "Кинжал", едно от най-модерните руски оръжия, заявиха от украинските военновъздушни сили. "Кинжал“ лети със скорост 10 пъти по-висока от скоростта на звука, което го прави труден за прихващане. Градските сгради се разтресоха от взривовете. Цяла секция от многоетажна жилищна сграда в един район на Киев е била унищожена, съобщиха официални лица.

Градската администрация на Киев съобщи за падащи отломки, вероятно от прихванати ракети, в няколко района на Киев, които са предизвикали пожари. Гъсти кълба дим се издигаха от няколко квартала на Киев.

Ръководителят на президентската канцелария на Украйна Андрей Ермак заяви, че нападението е станало в момент, когато много хора са били по улиците на града.

Кметът на Киев Виталий Кличко обяви, че все още се извършват официални оценки на последиците от атаката.