Руската държавна корпорация Ростех съобщи, че е тествала успешно бронирано покритие, което е предназначено да защитава критична инфраструктура от атаки с дронове, гранати и куршуми, пише Reuters.

Компанията обяви, че всяка плоча тежи 30 килограма, така че такива плочи потенциално могат да бъдат инсталирани в складове за нефт и газ, складове за боеприпаси и съоръжения от енергийната инфраструктура.

Ростех добави, че тези плочи могат да предпазват от FPV дронове, тоест малки дронове, които първо са били произведени за граждански цели, но са били модифицирани за бойното поле.

Reuters припомни, че от началото на годината Украйна е засилила атаките си срещу петролни рафинерии в Руската федерация, опитвайки се да намали енергийните приходи на Москва и количеството пари, които тя харчи за военни нужди.

"Руските компании работят за разработването на начини за защита на инфраструктурата от подобни атаки с дронове и в някои случаи казват, че са разположили гигантски мрежести метални решетки, за да покрият петролните рафинерии“, се добавя в материала.

На свой ред представител на руското министерство на енергетиката заяви на заседание на руския парламент през март, че планират да защитават петролни и газови съоръжения с помощта на ракетни системи.