Редки кадри от тестове на бетонобойни бомби и нови изтребители Су-30СМ2, които лесно могат да устоят на системите за противовъздушна отбрана Patriot, се появиха в ефира телевизионния канал "Звезда".

Особеното при новите бомби е, че след падане те не се взривяват веднага. Те се "захапват“ в земята и след няколко секунди детонират, както се вижда от тестовите кадри.

Що се отнася до новия изтребител, Су-30СМ2 външно не се различава от своя предшественик Су-30СМ. Самолетът обаче е оборудван с ново въоръжение и радар, обясни главният конструктор на програмата Су-30 Олег Панков.

"Използва интегрирани далекобойни оръжия - почти всичко, което Руската федерация има сега, се използва върху него“, казwа Панков. "Втората разлика е, че характеристиките на радара са значително променени. Имаме нужда от откриване и проследяване на далечни разстояния. Почти удвоихме обсега на откриване в сравнение със Су-30СМ. Както срещу наземни цели, така и срещу въздушни цели“.

Според главния конструктор една от военните части три дни след получаването на новия самолет е успяла да порази с радарно оръжие произведената в САЩ система за противовъздушна отбрана Patriot.