Русия поиска спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН на 12 януари във връзка с ударите на САЩ и Великобритания в Йемен. Това съобщи руското постоянно представителство в своя канал в Telegram, предава ТАСС.

"Русия поиска спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН на 12 януари във връзка с ударите на САЩ и Великобритания срещу Йемен“, се казва в текста.

Съветът за сигурност на ООН прие резолюция за безопасността на корабоплаването в Червено море, изискваща незабавно прекратяване на атаките срещу кораби. За документа гласуваха 11 страни. Русия, Алжир, Китай и Мозамбик се въздържаха от гласуване. Преди гласуването Руската федерация предложи редица поправки в американския документ, но всички те бяха отхвърлени. САЩ и Великобритания гласуваха против всяка от руските поправки.

Постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя отбеляза, че авторите на резолюцията се опитват да легитимират със задна дата действията на международната коалиция в Червено море. Според него Русия се опасява, че приетата от Съвета за сигурност резолюция може да послужи като претекст за разгръщане на военни действия в региона.