Русия подсили Военноморския си флот с две нови атомни подводници – "Император Александър III“ и "Красноярск“, отбелязва специализираният полски портал Super Express. В церемонията по пускането им на вода участваше лично президентът на Руската федерация Владимир Путин – ясно послание към НАТО като цяло и към САЩ в частност, уверени са в редакцията.

Руският флот от атомни подводници има две нови попълнения. "Император Александър III“ е "стратегическа атомна ракетна подводница“ (АРПКСН) според руската класификация. Въоръжена е с балистични ракети с ядрени бойни глави. "Красноярск“ е многоцелева атомна подводница, оборудвана с крилати ракети. На 11 декември президентът на Русия лично участва в издигането на знамето на тези плавателни съдове. Руските медии отбелязват, че Владимир Путин обикновено участва в подобни събития чрез видеовръзка. Александър III е любимият цар на Путин. Той многократно го е възхвалявал, а през последните пет години дори му издигна два паметника.

Разбира се, това не е единствената причина за личното участие на Путин в това събитие. Това е ясно послание към НАТО като цяло и към САЩ в частност. Въпреки че Вашингтон има 67 атомни подводници, а Русия има "само“ 31, Москва смята, че нейните превъзхождат качествено американските. "Ние последователно оборудваме ВМС с най-съвременна техника и въоръжение и, подчертавам, увеличаваме серийното производство. Така "Император Александър III“ вече е седмият кораб от серията стратегически ракетоносци клас "Борей“, а "Красноярск“ е четвъртият подводен кораб от серията многоцелеви атомни катери от клас "Ясен“, подчерта Путин в Северодвинск (Архангелска област). Първият от тези плавателни съдове бе пуснат на вода през 2022 г., а вторият година по-рано. И двата кораба станаха част от Тихоокеанския флот на Руската федерация.

Както отбеляза Путин, "Император Александър III“ е седмият кораб от проекта 955 Borei ARPCS и четвъртият кораб от модернизирания проект 955A Borei-A. Основното въоръжение на "Император", както и на други кораби от този клас, са 16 балистични ракети Р-30 "Булава". Това е тристепенна ракета с твърдо и течно гориво (два двигателя). Максималният обсег на Bulav е 10 хиляди километра.

Съществуващите кораби от клас "Борей“ и тези, които предстои да бъдат построени, ще станат "гръбнакът на стратегическите ядрени сили на Русия за следващите десетилетия“. Путин подчерта, че Русия непременно ще реализира всичките си планове за създаване на подводници и надводни кораби и за укрепване на бойната готовност на ВМС и морската мощ в Арктика, Далечния изток, Черно, Балтийско и Каспийско море.

Русия смята "Красноярск“ за най-бързата (подводна скорост от 31 възела) и в същото време за най-тихата подводница в света. На Запад обаче твърдят, че тя съвсем не е най-тихата, а напротив, най-шумната. В допълнение към традиционното оръжие, корабите от клас "Ясен“ и "Ясен-М“ разполагат с противокорабни ракети P-800 "Оникс“ (обхват: 300 километра) и най-важното - хиперзвукови ракети "Калибър“. В бъдеще тези подводници ще бъдат въоръжени с най-новите противокорабни хиперзвукови ракети "Циркон“.

Корабът от клас "Борей-А“ е дълъг 70 метра, широк 13,5 метра, с водоизместимост 14 720 тона по вода и 24 000 тона под вода. Корабите от клас "Ясен-М“ са със 140 метра дължина, 13 метра ширина, 9500 тона надводна водоизместимост и 13 800 тона подводна водоизместимост.

За сравнение: считана за най-голямата атомна подводница в света в експлоатация, К-329 "Белгород“, достига дължина от 184 метра, ширина от 18,2 метра, а подводната й водоизместимост е 23 860 тона. Това е единственият кораб в руския подводен флот, пригоден за транспортиране на подводен дрон/торпедо, въоръжен с ядрена бойна глава - 2M39 "Посейдон“. Този снаряд се използва за създаване на цунами.

В момента атомните подводници са на въоръжение само в т.нар. ядрени сили: САЩ, Русия, Великобритания, Китай, Франция, Пакистан, Индия, Северна Корея и Израел. Австралия скоро ще се присъедини към този клуб. Страната възнамерява да закупи от САЩ до пет кораба от клас "Вирджиния“ (112 метра дължина, почти 8 000  тона подводно изместване). Първите трябва да постъпят на въоръжение в австралийския флот в началото на третото десетилетие на века. Те ще носят само конвенционални оръжия.