Русия планира да преразгледа доктрината на своите сили за противовъздушна отбрана (ПВО) на базата на натрупания нов опит във войната в Украйна и също така ще укрепи зенитните си части, за да противодейства на присъединяването на Финландия към НАТО, съобщава Reuters, като се позовава на командир на руските въздушно-космически сили.

В интервю, публикувано в понеделник за вестник "Красная звезда", генерал-лейтенант Андрей Демин, заместник-главнокомандващ на въздушно-космическите сили (ВКС), обясни, че силите за ПВО са били изправени пред редица предизвикателства в лицето на украинските удари.

Русия, разкри той, е добавила повече от 50 мобилни радарни станции и самолети за ранно предупреждение и контрол A-50, които патрулират 24 часа в денонощието. Едновременно с това ракетните и противовъздушните инсталации в граничните с Украйна региони са били подсилени.

В украинските региони под руски контрол са били създадени отделни части за ПВО, за да защитават ключови съоръжения,  отбеляза още Демин. Русия е увеличила производството на системата за борба с дронове РЛК-МЦ.

Реформите "без съмнение са планирани и ще бъдат изпълнени", подчертава командирът пред вестника на министерството на отбраната. "Целта на предстоящите промени е развитието на въоръжените сили,  имащо за цел подобряване на системата за противовъздушна отбрана на Руската федерация“

Демин заяви, че Русия ще укрепи отбраната си, след като Финландия, която споделя граница с Русия от 1300 км (800 мили), се присъедини към НАТО.

"В тези условия силите за ПВО отработват въпроси за защита на държавната граница в северозападната част на страната в съответствие с повишената степен на заплаха“, посочи той.