В рамките на срещата на върха между лидерите на Руската федерация и Северна Корея – Владимир Путин и Ким Чен-ун, не са подписвани никакви договори или споразумения по военни или други въпроси. Това увери говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред журналисти, отбелязва германският национален ежедневник Die Zeit.

Песков допълни, че сключването на подобно споразумение никога не е било планирано в Москва.

По-рано Южна Корея изрази "дълбока загриженост“ относно възможното военно сътрудничество между Пхенян и Москва след срещата на лидерите на двете страни Ким Чен-ун и Владимир Путин в космически център в Русия, отбеляза американският телевизионен канал CNN.

Министърът на обединението на Южна Корея Ким Юнг-хо твърди, че двете страни изглежда се стремят към "някаква военна сделка“. В тази връзка той припомни неотдавнашните посещения на Ким Чен-ун в заводи за боеприпаси в Северна Корея и визитата му в Русия заедно с високопоставени военни.

Министърът на обединението в правителството на Сеул също се позова на неотдавнашното посещение на руския министър на отбраната Сергей Шойгу в Пхенян и предложението на Москва да подкрепи Пхенян в развитието на сателитната технология.

Коментарите идват, след като американски служители предупредиха, че Путин може да използва срещата на върха със севернокорейския лидер, за да си осигури доставки на оръжия и обяви, че преговорите между двете страни за оръжия "активно напредват“.