Москва, в отговор на враждебната политика на Лондон, въвежда процедура за уведомяване за движението на служители на британските дипломатически мисии на територията на Руската федерация, се посочва в изявление на руското външно министерство, цитира ТАСС.

По-рано същия ден Том Дод, временен шарже д'афер ( натоварен с делата на посолството) в Москва, е извикан в дипломатическата служба.

"Британската страна беше информирана за решението да въведе уведомителна процедура за движението на служители на британските дипломатически мисии на територията на нашата страна в отговор на враждебните действия на Лондон, включително тези, които възпрепятстват нормалното функциониране на руските чуждестранни мисии във Великобритания“, е заявило руското външно министерство.

Както е обяснено от министерството, сега акредитираният персонал на британското посолство в Москва (с изключение на посланика, съветника на посланика и ръководителя на консулския отдел) и на генералното консулство в Екатеринбург (с изключение на генералния консул) трябва да бъде изпратено поне пет работни дни предизвестие за пътуване извън 120-километровата зона за свободно движение. "Такъв документ трябва да съдържа информация за времето, целта, вида на пътуването, планираните бизнес контакти, придружаващите лица, вида на транспорта, местата за посещение и настаняване, както и маршрута на пътуването“, се посочва в доклада.

На Дод, извикан в руското външно министерство, също беше казано, че Лондон няма да подкрепи терористичните действия на Украйна.

"Ние повторихме на британската страна, че всяко нейно усилие, насочено към продължаване на деструктивната линия в международните и двустранни отношения, опити за демонизиране на страната ни, усложняване на работата на руските задгранични мисии, неизбежно ще получи решителен отговор“, добавят от руското дипломатическо ведомство.