Началникът на Главното разузнавателно управление (ГУР) на Министерството на отбраната на Украйна Кирило Буданов е обявен за издирване от Русия. Това става ясно от справка в базата данни на Министерството на вътрешните работи в Москва, предава ТАСС.

"Кирил Алексеевич Буданов се издирва по член от Наказателния кодекс“, става ясно от справкта в базата данни, без обаче да се конкретизира по кой точно член е заподозрян той.

Руската ФСБ заяви през октомври 2022 г., че РРУ на украинското военно ведомство и неговият ръководител са отговорни за организирането на атаката от 8 октомври на Кримския мост. На 21 април 2023 г. Руският следствен комитет задочно обвини Буданов в участие в атаката срещу Кримския мост по четири члена от Наказателния кодекс на Руската федерация: за създаване на терористична общност, за опит за извършване на терористично нападение от група лица по предварителен сговор, за незаконно придобиване на оръжие от група лица, за незаконно придобиване на взривни устройства от група лица. Лефортовският районен съд на Москва го арестува задочно за два месеца. Този период се изчислява от момента на екстрадирането му на територията на Руската федерация или задържането му на руска територия.

На 3 октомври Руският следствен комитет повдигна задочни обвинения срещу Буданов и няколко други украински военни лидери за организиране на атаки с дронове на руска територия от април 2022 г. до септември 2023 г. Бе отбелязано, че се планира те да бъдат обявени за издирване в близко бъдеще.