Следственият комитет на Русия обяви за издирване военни ръководители на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) на различни нива, техните имена са добавени в международен списък за издирване. Това е съобщил ръководителят на Следствения комитет на РФ Александър Бастрикин, предава "Известия".

"Ние обявихме за издирване 28 души, на различни нива от военните ръководители на Въоръжените сили на Украйна", е заявил той на Международния правен форум в Санкт Петербург.

"Освен това 32 военнослужещи от Въоръжените сили на Украйна получиха (задочно присъди) доживотен затвор", е отбелязал Бастрикин, като е добавил, че властите в Русия са повдигнали общо 296 наказателни дела срещу 458 украински военнослужещи. Въз основа на техните резултати са постановени 250 присъди.

По-рано, на 13 юни, бившият командир на военноморските сили на Въоръжените сили на Украйна Сергей Гайдук, както и бившият първи заместник-командир на Националната гвардия на страната Владимир Кондратюк се появиха в базата данни за издирване на Министерството на вътрешните работи. И в двата случая не се уточнява по какво конкретно престъпление се издирват.

На 2 юни руският Следствен комитет повдигна задочни обвинения срещу Гайдук и Кондратюк. Отбелязано е, че "под тяхно ръководство е извършен обстрел на Донбас, ранени и убити са 166 души, унищожени са над 60 цивилни обекта".