Русия обяви плановете си да модернизира почти всички бомбардировачи от флота стратегически ракетоносци Ту-22М3, по-специално чрез внедряването на зареждащи щанги, които им позволяват да летят няколко часа повече, пише украинското издание Defense Express.

Посочва се, че модернизацията на Ту-22М3М ще бъде извършена на базата на същия Ту-22М3, като този самолет трябва да се различава от базовата си версия само по две неща.

"Първата е актуализирана авионика и възможността да се използва свръхзвукова крилата ракета от типа Х-32, произведена чрез рециклиране на стари Х-22. Второто и най-важно нещо е инсталирането на щанга за зареждане с гориво по време на полет в носа, което превръща Ту-22М3М по същество в далечен бомбардировач“, се казва в публикацията.

Според руснаците възможността за презареждане във въздуха увеличава бойния радиус на Ту-22М3М от 2400 км на 8000 км. Което при крейсерска скорост от 950 км/ч или дори максимална скорост от 2300 км/ч на теория позволява на Ту-22М3М да лети няколко часа.

Припомняме, че по-рано беше съобщено, че руснаците напоследък активно се тренират да дозареждат във въздуха своите изтребители МиГ-31К, носители на ракети "Кинжал“. И това повлия на продължителността на въздушните тревоги в Украйна.

Както предположи военният експерт Владислав Селезньов, руснаците разбират, че украинците спазват нормите и правилата на поведение, когато чуят сигнала за въздушна атака: "Затова руснаците отработват задачата да дозареждат гориво във въздуха с авиационен керосин, а ние сме в убежищата по 3-4 часа“.