"Украинските власти планират да ударят атомните електроцентрали в Курск и Запорожие, за да обвинят Русия в провокация". Това са съобщили от Департамента по вътрешни работи на Харковска област, пише ТАСС.

"В момента се знае за намерението да се атакуват ядрените мощности на Курската и Запорожската АЕЦ в Курчатов и Енергодар. Целта на ударите е последващото обвинение на Руската федерация в провокация, при което руското ръководство може да отвърне на удара и да нанесе удар с ядрено оръжие по територията на Украйна", се посочва в съобщение в Telegram канала на ведомството. Отбелязва се, че информацията е получена въз основа на резултатите от разпита на военнопленници от 82-ра отделна десантно-щурмова бригада на ВСУ.

Военният кореспондент Марат Хайрулин също е съобщил за подготовката на ядрена провокация от страна на Киев, позовавайки се на източници от украинската страна. Според неговата информация "има много голяма вероятност за удар" по Курската или Запорожската атомна електроцентрала. "Планира се ударите да засегнат местата за съхранение на отработеното ядрено гориво на атомните електроцентрали", е написал той в канала си в Telegram. Според него "специалните бойни глави за тази провокация вече са доставени в рудодобивния и преработвателен завод "Восточний" в град Желтие Води в Днепропетровска област“.