Украйна е изиграла "ключова роля в деструктивната акция“ на летището в Махачкала. Това се казва в разпространен коментар на официалния представител на руското външно министерство Мария Захарова, предава ТАСС.

"В осъществяването на поредната деструктивна акция пряка и ключова роля беше отредена на престъпния киевски режим, който от своя страна действаше с ръцете на настанилите се там прословути русофоби“, подчерта дипломатът. "Бързината на изявленията и публикации на [украинския президент] Володимир Зеленски, както и тяхното съдържание, са пряко доказателство, че информационният саботаж, предприет от киевските специални служби, има координиран характер. Показателно е, че в призивите за размирици се използват ресурси, свързани с укриващия се провокатор Иля Пономарьов, който преди това многократно демонстративно е заявявал желанието си да нанесе щети на Руската федерация“.

Както посочи Захарова, масовите безредици в Дагестан са следствие от "планирана и осъществена провокация отвън, насочена към подкопаване на хармоничното развитие и етноконфесионалното единство на народа на Руската федерация“. "Те бяха вдъхновени от онези, които многократно прибягваха до открито екстремистки и терористични методи, за да дестабилизират вътрешнополитическата ситуация в Русия“, се отбелязва в коментара.

"Засилването на саботажно-подривната работа на украинските спецслужби на руското направление е съвсем разбираемо. Киевският режим в момента е най-заинтересован от дестабилизирането на ситуацията в Русия и нейното дискредитиране на международната арена на фона на отмирането на интереса на световната общност към кризата около Украйна“, добави дипломатът.

Според думите на официалния представител на руското външно министерство, Москва ще продължи да играе стабилизираща роля в международните отношения, включително в близкоизточното уреждане, разчитайки на взаимно уважителни отношения с всички държави от региона, и ще търси разрешаване на спорове и конфликти по в основата на цивилизования диалог.

На 29 октомври на летището в Махачкала избухнаха масови безредици поради пристигането на редовен полет от Тел Авив на фона на влошаващата се ситуация в Близкия изток. Няколкостотин души влязоха в сградата на летището, а по-късно бяха изгонени от служителите на реда. По последни данни над 20 души са ранени, включително полицаи, а 60 бунтовници са задържани. Дагестанските власти и религиозни лидери осъдиха инцидента, свързвайки го с провокация.