Следственият комитет на Русия е повдигнал задочни обвинения в тероризъм срещу ръководителя на украинското военно разузнаване Кирил Буданов и командването на Военноморските и ВВС, делото е за нападение с дрон срещу руски региони, съобщиха от пресслужбата на ведомството, цитирани от РИА Новости.

"Задочно бяха повдигнати обвинения <...> срещу началника на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна Кирил Буданов, командващия ВВС на Въоръжените сили на Украйна Николай Олешчук, командващия Военноморските сили на Въоръжените сили на Украйна Алексей Неижпап, командирът на 383-ти отделен дистанционно управляем авиационен полк на ВВС на Украйна Сергей Бурденюк“, уточниха от Следствения комитет.

Според разследването представители на висшето военно ръководство на Украйна са замесени в повече от 100 въздушни удара с помощта на безпилотни летателни апарати от авиационен тип на териториите на Москва и Московска област, Крим и Севастопол, Ростовска, Белгородска, Брянска области и др. брой други региони. Разглежда се периодът от април 2022 г. до септември 2023 г.

От ведомството добавят, че планират в близко бъдеще да обявят обвиняемите за издирване. Следственият комитет ще ходатайства и за задочен арест на обвиняемите по делото.