Руските законодатели са подготвили законопроект, позволяващ конфискация на пари и имущество от хора, които разпространяват "съзнателно невярна информация" за въоръжените сили на страната, заяви високопоставен член на парламента в събота, предава Reuters.

Вячеслав Володин, председател на Държавната дума, обясни, че мярката ще се прилага и за лицата, признати за виновни за това, което той описа като други форми на предателство. Те включват "дискредитиране" на въоръжените сили, призиви за санкции срещу Русия или подбуждане към екстремистка дейност.

"Всеки, който се опитва да унищожи Русия, който я предава, трябва да понесе заслужено наказание и да компенсира щетите, нанесени на страната, с цената на собственото си имущество“, написа Володин в Telegram.

По думите му, законопроектът ще бъде внесен в Държавната дума, долната камара на парламента, в понеделник.

Откакто изпрати армията си в Украйна през февруари 2022 г., Русия засили дългосрочното потискане на всички форми на политическо несъгласие, отбелязва Reuters. Съгласно законите, приети през март същата година, дискредитирането на въоръжените сили или разпространението на невярна информация за тях вече се наказва с дълги присъди затвор.