Докато Западът не се откаже от политиката си за сдържане на Москва, диалогът няма да бъде възобновен, заяви Андрей Белоусов, заместник-ръководител на руската делегация и заместник-постоянен представител на Русия в Женева на заседание на Първия комитет на Общото събрание на ООН, предава РИА Новости.

През последните години регионалната сигурност в различни части на света е подложена на най-сериозни изпитания, напрежението нараства, войнствената реторика нараства, все по-често се чуват гласовете на представители на "партията на войната“, съществуващи, дългогодишни регионални конфликтите се разгарят с нова сила и се появяват нови огнища на напрежение, отбеляза дипломатът.

Освен това, заяви Белоусов, грубо се нарушава основният принцип за неделимостта на сигурността.

"Искаме да изразим нашата твърда убеденост, че връщането на ситуацията в контролирано ниво и нейното нормализиране са възможни само при спазване на общоприетите норми на международното право, принципите на ООН, нейния Устав, цели и задачи, чрез постигане на споразумения за отказ от дестабилизираща военна дейност и за контрол върху въоръженията“, подчерта той.

Според него "докато Северноатлантическият алианс не се откаже от ориентираната към Изток експанзионистична програма и политиката си за "сдържане“ на Русия, опитите за възобновяване на диалога очевидно са обречени на провал“.

"Бих искал да вярвам, че нашите западни колеги най-накрая ще се вслушат в гласа на разума и ще започнат да следват принципите на равенство, взаимно уважение, като вземат предвид законните опасения и нужди в областта на обезпечаването на военна сигурност“, подчерта той.

Белоусов посъветва да не очакваме никакъв напредък от страна на Москва по въпросите на преразглеждането на състоянието на контрола върху конвенционалните въоръжения в Европа (КОВЕ) предвид настоящата липса на доверие и откровена враждебност от страна на Вашингтон и колективния Брюксел.

"Диалогът за ново издание на КОВЕ ще стане възможен само ако Западът се откаже от враждебната си антируска политика. Формирането на такъв режим в бъдеще определено ще изисква принципно нови подходи и задължително отчитане на националните интереси на Русия", заключи той.