Русия не изключва разполагането на ракети, включително ядрени, в отговор на прехвърлянето на американски оръжия с голям обсег в Германия. Това предупреди заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Рябков, предава Интерфакс.

Рябков коментира думите на министъра на отбраната на Германия Борис Писториус, който заяви, че планираните за разполагане американски оръжия ще бъдат конвенционални (т.е. неядрени).

Заместник-министърът на външните работи на Русия бе попитан дали Москва разглежда възможността за разполагане на ракети с ядрено оръжие.

"Не изключвам никакви варианти“, отговори  Рябков.

Той също така обвини Германия и САЩ в "пълно разрушаване на системата от споразумения в областта на контрола върху въоръженията“.

"В тази ситуация, като се вземат предвид комбинираните способности на страните от НАТО, ние трябва да калибрираме нашите отговори, без да изпитваме никакви вътрешни ограничения по отношение на това какво, къде и кога може и трябва да бъде разгърнато. Имаме най-широката възможна опционалност“, коментира дипломатът.

По време на срещата на върха на НАТО във Вашингтон стана известно, че САЩ и Германия са се договорили да разположат, наред с други неща, ракети Tomahawk в страната, за да засилят сдържането и да защитят своите партньори от Алианса.

Германският канцлер Олаф Шолц приветства плана за разполагане на американски ракети с голям обсег в страната си, като заяви, че решението "се вписва перфектно в стратегията за сигурност на германското правителство“.

На свой ред говорителят на Кремъл Дмитрий Песков предупреди на 13 юли, че европейските столици ще станат "потенциални“ мишени, ако правителствата им се съгласят с разполагането на американски ракети с голям обсег.