Русия поиска от германската страна официално да признае блокадата на Ленинград и други престъпления на Третия райх като актове на геноцид срещу народите на СССР, става ясно от дипломатическа нота, представена на разположение на ТАСС.

"Руската страна отбелязва противоречивия характер на подхода на германската страна към въпроса за официалното признаване на престъпленията срещу човечеството, извършени от Германия в миналото, като актове на геноцид. След като призна нейните престъпления през епохата на колониализма като актове на геноцид, германската страна все още не е направила това по отношение на блокадата на Ленинград и други престъпления срещу народите на СССР по време на Втората световна война. Руската страна настоява за официалното признаване от страна на Германия на тези зверства на Третия райх като актове на геноцид“, се казва в документа.

В нотата се обръща внимание на изявлението на германското външно министерство по повод 80-ата годишнина от вдигането на блокадата на Ленинград от 27 януари 2024 година. "Изявлението на министерството <...> мълчи за дългосрочните искания на руската страна към германската страна за разширяване на хуманитарните плащания, които прави изключително за евреи, оцелели от обсадата... Руската страна счита тази практика на германската страна като дискриминация на етническа основа“, се казва в текста. Подчертава се също, че препратките на Берлин към уж постигнатото уреждане на този въпрос чрез изплащане на репарации след Втората световна война са "абсолютно неприемливи и неубедителни“.

"Принципно не може да има правна връзка между следвоенните репарации и възстановяването на човешката справедливост по отношение на всички оцелели от обсадата на Ленинград, независимо от тяхната националност. Дългообещаваният, но все още неосъществен "хуманитарен жест“ на германското правителство към оцелелите от обсадата на Ленинград е несравнима с мащаба на ленинградската трагедия“, се обяснява в нотата.

В текста също така се посочва "неморалната“ логика на Германия, която "в продължение на десетилетия редовно е плащала социални помощи на бивши войници от Третия райх, членове на СС и сътрудници на нацисткия режим“. "Подобен подход поставя под съмнение искреността на изявленията на германската страна за историческата отговорност на Германия за ужасните престъпления на нацисткия режим на територията на СССР, включително блокадата на Ленинград, които руската страна разглежда като актове на геноцид срещу народите на Съветския съюз.Руската страна ще продължи твърдо да защитава правата на жертвите на нацистките престъпления и очаква съдържателна реакция на германската страна“, се обобщава в нотата.