Русия заяви на 17 юли, че повече няма да гарантира безопасността на корабоплаването в северозападното Черно море, след като напусна едногодишно споразумение, което позволи на Украйна да изнася десетки милиона тона зърно, пише европейската редакция на Politico.

Съобщението отразява гнева на президента Владимир Путин, че посредничената от ООН Инициатива за черноморско зърно е пагубна за Русия и дойде часове след като взривове сериозно повредиха Кримския мост, който свързва континента със стратегическия полуостров Крим, който Москва сега контролира.

Оплаквайки се, че споразуменията в основата на сделката за зърно са с цел  "откровен саботаж", външното министерство на Руската федерация обяви край на гаранциите за безопасно корабоплаване; ограничаване на морския хуманитарен коридор и "възстановяване на режима на временно опасна зона в северозападната част на Черно море“.

Зърнената сделка в Черно море предложи икономически спасителен пояс както за украинските фермери, така и за нациите с продоволствена несигурност, засегнати от сътресения на селскостопанските пазари след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022 г. Но след като многократно заплашваше да се откаже от споразумението за зърно, Путин го спазваше през това време.

"Всъщност черноморските споразумения престанаха да важат днес", отбеляза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери по време на конферентен разговор.

В акт на неподчинение украинският президент Володимир Зеленски - чиято страна се съпротивлява на агресивната война на Русия от близо 17 месеца - обеща да продължи да изнася зърно.

"Дори и без Руската федерация, трябва да се направи всичко, за да можем да използваме този черноморски коридор“, е заявил Зеленски в коментари, публикуван от Сергей Никифоров, прессекретар в администрацията на украинския президент Владимир Зеленски.

"Не се страхуваме. Към нас се обърнаха компании, които притежават кораби. Те заявиха, че са готови, ако Украйна и Турция са готови да продължат, тогава всички са готови да продължат да доставят зърно“.

"Русия бавно убиваше "зърненото споразумение“ от едно разширение до друго. Трябва да знаете, че миналата година, когато беше приложена Черноморската инициатива за зърно, световните цени на храните паднаха с 20%. Неподновяването на споразумението означава, че цените около светът ще нараснат. Региони като Африка и Азия ще почувстват това увеличение на цените и това е резултат от действията на Русия и трябва да спре с игрите на глада", е заявил в интервю за CBS украинският външен министър Дмитро Кулеба.

Европейски служители заклеймиха решението на Москва. "Категорично осъждам циничния ход на Русия да прекрати черноморската инициатива за зърно“, е написала председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Twitter.

Нидерландският външен министър Вопке Хоекстра е подчертал в публикация в Twitter, че това застрашава цените на храните и стабилността на пазара. "Напълно неморално е Русия да продължава да превръща храната в оръжие“ .

Прекратяването на сделката, която позволява безопасен износ на украинско зърно от Русия, е "акт на жестокост", е заявила американският посланик в ООН, цитирана от Sky News. 

"Русия нанесе още един удар на най-уязвимите в света, този път като преустанови участието си в черноморската зърнена инициатива“, е подчертала Линда Томас-Грийнфийлд. "Това наистина е поредният акт на жестокост. 

Русия уведоми другите страни за оттеглянето си от инициативата в писмо, изпратено до базирания в Истанбул Съвместен координационен център, създаден да наблюдава изпълнението на сделката, потвърди представител на ООН пред POLITICO.  

Инициативата за зърно в Черно море, която за първи път е с посредничеството на ООН и Турция през юли миналата година, позволи на Украйна да изнесе 33 милиона метрични тона зърнени и маслодайни семена. Последно е подновена на 17 май за два месеца. 

"В крайна сметка стига"

Москва многократно е предупреждавала, че няма да се съгласи на по-нататъшно удължаване, твърдейки, че не вижда ползата от сделката.

"Скритите“ западни санкции, според Кремъл, възпрепятстват собствения износ на храна и торове от Русия и по този начин противоречат на второ споразумение, договорено миналия юли, според което ООН се ангажира да улесни този износ за период от три години.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш изпрати писмо до Владимир Путин по-рано, представяйки компромисно предложение, за да отговори на искането на Кремъл Russian Agricultural Bank да бъде повторно допусната до платежната система SWIFT. 

Два дни по-късно обаче Путин повтори, че условията, необходими на Русия за удължаване на сделката, не са изпълнени. "Ние доброволно удължавахме тази така наречена сделка много пъти. Много пъти. Но, в крайна сметка стига“, е заявил руският президент в телевизионно интервю.

Коментарите на Путин идват, когато той е изправен пред сериозен политически натиск у дома, като се съобщава, че висши армейски командири са били арестувани след неуспешно въстание от наемната армия на "Вагнер" на Евгений Пригожин миналия месец.

"Русия изнася рекордни количества зърно“, е заявил посланик Джим О'Брайън, ръководител на Службата за координация на санкциите на Държавния департамент, в интервю за POLITICO преди съобщението от Москва. 

"Няма доказателства, че Русия е възпрепятствана в износа си“, е допълнил той, добавяйки, че ЕС, САЩ, Обединеното кралство и ООН са работили много тясно с конкретни компании, за които се твърди, че срещат трудности, за да отговорят на техните опасения.

Последен кораб

Последният кораб, пътуващ съгласно сделката, напусна украинското пристанище Одеса в неделя сутринта, според Reuters. В навечерието на крайния срок от 17 юли броят на доставките е намаля - спадайки до 1,3 милиона метрични тона през май от 4,2 милиона миналия октомври - докато от края на юни не са регистрирани нови кораби по инициативата.

Киев, който обвинява Москва в саботиране на сделката, подготвя алтернативни маршрути за износ на своите зърнени и маслодайни култури.

Междувременно хуманитарните агенции се подготвят за въздействието от края на сделката върху световните цени на храните, което според тях ще удари най-тежко най-уязвимите в света страните с продоволствена несигурност.

Цените на пшеницата се повишиха с 3 процента на 17 юли, което е довело до кумулативни печалби от средата на миналата седмица до 12 процента, е заявил Карлос Мера, ръководител на пазарите на селскостопански стоки в Rabobank. Без сделката Украйна ще трябва да изнася по-голямата част от своето зърно и маслодайни семена през река Дунав, увеличавайки транспортните и логистичните разходи и натискайки цените надолу за фермерите, които впоследствие може да сеят по-малко, е допълнил той.

"Тази ситуация означава, че бедните страни в Африка и Близкия изток ще бъдат по-зависими от руската пшеница“, е подчертал Мера.

Оттеглянето на Русия от инициативата "би я направило единствено отговорна за опустошителен удар върху глобалната сигурност на зърното“, категоричен е О'Брайън. "Президентът Путин е наясно, че ако реши да възпрепятства или прекрати тази договореност, той ще причини много проблеми на Глобалния Юг.“