В понеделник,12 февруари, Русия наложи санкции на 18 британски граждани, включително водещи академици и експерти, за това, което според Москва е "опит да демонизират Русия и да ескалират войната в Украйна", обвинявайки ги в "русофобия", предава Reuters.

"Принудени сме да заявим, че британските представители, обвинени в русофобия, не се стесняват да се опитват да дискредитират конституционния строй и обществено-политическите процеси в нашата страна", се посочва в изявление на руското външно министерство.

"Така наречените "мозъчните тръстове", действащи на базата на най-големите британски и западни образователни институции, имат значителен принос за подривната дейност на Лондон в руско направление", се допълва в изявлението.

Лични санкции са обявени срещу британския министър на обществените поръчки в отбраната на Обединеното кралство Джеймс Картлидж, заместник-съветника по националната сигурност Сара Макинтош и ръководител във военноморските сили Саймън Аскуит.

Други лица под санкции са Стюарт Пийч, специалният пратеник на британския премиер за Западните Балкани, както и лордовете Дан Ханан и Майкъл Ашкрофт.

Сред санкционираните академици са историците Орландо Фиджис, Норман Дейвис, Тимоти Гартън Аш, Роб Джонсън, Дейвид Абулафия и експерти като Рой Алисън от "Оксфорд", Греъм Робъртсън от Университета на Северна Каролина, Калдър Уолтън от "Харвард" и Джеймс Шер от Естонския институт за външна политика.