Русия може да "реши проблема“ с превземането на Покровск и достигането до границите на Донецка област до ноември. Това подчерта пред местната редакция на BBC украинският военен анализатор Михаил Жирохов.

По думите му пикът на способностите на руската армия ще бъде в началото на есента и Кремъл ще положи всички усилия да се възползва от ситуацията.

На Москва й остават месец и половина до два, стига времето да позволява - зелените насаждения скриват движението на руската пехота, а сухата почва улеснява използването на тежка бронирана техника.

"Успехите на Русия на Донецко направление ще покрият всички останали провали. Мисля, че ще се опитат да изпълнят задачата, която им е възложена преди ноември, когато започнат дъждовете, когато зеленината изчезне. Тази задача е да се стигне до административните граници на Донецка област“, ​​обяснява анализаторът.

Жирохов дава песимистична прогноза за Украйна, пише BBC - руснаците най-вероятно ще "решат този проблем“. Задачата на Украйна да запази Покровск при сегашните условия изглежда трудна, добавя той.

Според самите войници от Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) действията на украинското командване на Покровско направление "не са много ясни“.

Прави се предположение, че Генералният щаб на ВСУ иска да наложи битка на Руската федерация директно в градските райони на Покровск или на подстъпите към него.

"Въпреки публичните изявления на Зеленски и Сирски за необходимостта от укрепване на това направление, някои части бяха изтеглени оттам, докато на други беше наредено да се оттеглят по-дълбоко в територията и да напуснат позициите си практически без бой“, се казва в статията.