Русия е в състояние да произвежда или ремонтира до 150 танка на месец. Това е "много повече“, отколкото Европа може да направи. Съответното изявление направи държавният секретар на Министерството на отбраната на Латвия Янис Гарисонс на форума за сигурност в Рига, съобщава Delfi.

"Ако погледнете историята, ясно е, че страната, която е в състояние да осигури по-голяма ефективност във военно оборудване и оръжия, печели. Логистиката също трябва да бъде обмислена, така че мрежите за доставки да работят бързо и точно", поясни Гарисонс.

Според него е възможно да се увеличи броят на войниците, но са необходими оръжия, танкове и други видове техника. Европейският съюз, според служителя, може да се справи с това, както и досега.

Преди няколко седмици бе публикуван доклад от Германския съвет за външни отношения, в който се посочва, че Алиансът трябва да бъде подготвен за голяма война. Ако конфликтът в Украйна бъде замразен, Русия ще може да възстанови военния си потенциал след шест години и да започне нова война.