Боен самолет от шесто поколение може да се появи в Русия до 2050 г., сега се обменят мнения с военните относно неговата концепция. Това пише в колонка за ТАСС научният директор на Държавния научноизследователски институт по авиационни системи (ГосНИИАС), академик на Руската академия на науките Евгений Федосов.

"В момента мислим за концепцията за самолет от шесто поколение, провеждаме проучвателни изследвания, обменяме мнения с военни експерти. Такъв самолет трябва да се появи някъде до 2050 г., но сега трябва да разберем какви ще бъдат въоръжените конфликти на бъдещето“, пише той.

Засягайки темата за проектирането на бъдещи самолети, Федосов предположи, че "продължаването по логиката на усложняването е порочна практика“. Той също така посочи, че бойните самолети стават все по-сложни от поколение на поколение и в резултат на това стават по-тежки. "И колкото по-голям и по-тежък е самолетът, толкова по-скъп е той“, заключи академикът.

ГосНИИАС е водещ руски център в разработването на бордови авиационни системи и оборудване. Основиположник на методи за моделиране за проектиране на автоматични системи с всякаква степен на сложност. Институтът участва в създаването на самолети на всички етапи: от разработването на концепцията за създаване на самолети до модернизацията по време на експлоатация.