На 26 август 2024 г. Каспийската флотилия на руския флот въведе в експлоатация ракетната корвета "Амур", която носи ракетната система "Калибр" и принадлежи към проекта 22800 "Каракурт", пише Defense Express.

От една страна, това означава увеличаване на способността на руския флот да нанася ракетни удари с далечен обсег, включително срещу Украйна. Засега се оказва, че Каспийската флотилия на руския флот разполага не с три, а с четири ракетоносача "Калибр" с общ залп от 32 ракети.

Украинската медия припомня, че Каспийската флотилия участва в ударите срещу Украйна през първите седмици на войната и има основания да се смята, че по време на масирания удар на 8 юли 2024 г. от Каспийско море също са били изстреляни ракети "Калибр".

Украинската медия припомня още, че в Крим Русия е възнамерявала да разположат четири ракетни корвети от проект 22800 "Каракурт" -"Циклон", "Асколд", "Амур" и "Туча". Първите два кораба от този списък ("Циклон" и "Асколд"), бяха поразени от ракетни оръжия с далечен обсег на действие, с които разполагат украинските въоръжени сили: атаката срещу "Асколд" се състоя през ноември 2023 г., а атаката срещу "Циклон" - през май 2024 г.

"На този фон руските сили взеха напълно логично решение да спасят най-новите си ракетни кораби - "Амур" и "Туча", като ги прехвърлят в Каспийско море по вътрешни водни пътища. Освен това към пролетта на 2024 г. тези корвети фигурират в списъка на корабите, които са в процес на изпитания, и не са приети на въоръжение в руския флот, така че загубата им може да бъде особено болезнена", пише още DE.

Характеристиките на корабите от проекта 22800 "Каракурт":

пълна водоизместимост - 870 тона

дължина и ширина на корпуса - съответно 67 и 11 метра

скорост и обсег на действие - съответно 30 възела и 2500 мордски мили

екипаж и автономност - съответно 39 души и 15 дни

въоръжение - 76-милиметрова артилерийска установка, осем пускови установки за ракети "Калибр" или "Оникс", система за морска противовъздушна отбрана "Панцир-МЕ".