Русия скоро ще разположи най-новите си гаубици на фронта срещу Украйна, разкри ръководителят на държавния отбранителен конгломерат "Ростех“ в коментари, публикувани в сряда, предава ТАСС.

Изпитанията на новите самоходни артилерийски установки (САУ) "Коалиция-СВ" са приключили и вече е започнало тяхното масово производство, съобщи в интервю за държавната агенция РИА Сергей Чемезов, ръководител на Ростех.

Първата пилотна партида ще бъде доставена до края на 2023 г., заяви той.

"Мисля, че те скоро ще се появят там (на бойното поле в Украйна), тъй като гаубиците от този клас са необходими, за да осигурят предимство пред западните артилерийски модели по отношение на обсега на стрелба“, заяви Чемезов.

Руската държавна информационна агенция ТАСС съобщи по-рано този месец, че единични гаубици "Коалиция-СВ“  вече са били разположени на фронтовата линия в Украйна.

Гаубиците с обсег до 70 километра са оборудвани с модерно оръдие 2А88 с калибър 152 мм със скорост на стрелба над 10 изстрела в минута, както и модерна система за автоматизация на процесите на насочване на оръдието, избор на цел и навигация, според ТАСС.