"Днес, 27 юни, руските сили изстреляха за първи път мощни авиационни бомби ФАБ-500 с модул за планиране и корекция по време на атаката срещу Харков". Това е съобщил главният областен прокурор на Харков Александър Филчаков, предава Strana.

"Те са два пъти по-мощни от КАБ и ФАБ-250, които преди това се използваха ежедневно за бомбардиране на Харков", заявява Филчаков.

Според него две авиобомби са били изстреляни от изтребител Су-34 близо до село Майское в Белгородска област, а разстоянието от мястото на пускане до мястото на попадението е 65 километра.

Кметът на Харков Игор Терехов обясни, че при днешната бомбардировка са поразени частни жилищни сгради, като част от тях са разрушени.

"Преди това беше повредено и студентското общежитие на един от университетите в града. Няма информация за загинали или ранени", посочи той в канала се в Telegram.

Бомбите ФАБ-500 M-62 с модули за планиране и корекция (УМПК ) правят този боеприпас маневрен и много точен. Су-34 може да носи четири от тези бомби, всяка от които съдържа 300 кг експлозиви в тротилов еквивалент.