Руската армия вероятно вече използва нови ирански ракети във военните действия срещу Украйна, отбелязва германският вестник BILD в канала си в Telegram.

Снарядите са засечени на кадри, разпространени от Министерството на отбраната на Руската федерация. От редакцията обясняват, че на краткото видео от Украйна се виждат ирански 122-милиметрови ракети HE-FRAG от семейството на "Араш“. Руските въоръжени сили ги използват при стрелба от реактивни системи за залпов огън (РЗСО) "Град“, отбелязват експерти от проекта UAWeapons. Само преди две седмици в рамките на Общото събрание на ООН в Ню Йорк иранският президент Ибрахим Раиси отрече Техеран да доставя на Москва оръжие, припомня изданието.

BILD допълва, че кадри с ирански ракети в Украйна са се появявали в постове на различни блогъри и преди, "но сега самото руско министерство на отбраната потвърди използването им“.

Обяснява се, че "Град“ изстрелва 40 ракети на залп, а от началото на войната руските сили вече са изразходвали стотици хиляди такива боеприпаси. Поради това Москва непрекъснато се нуждае от нови ракети за РЗСО, включително от Беларус, Северна Корея и Иран.