Русия поиска от Международния съд в Хага да прекрати делото, заведено от Украйна пред трибунала поради липса на юрисдикция и "злоупотреба с процеса“, предаде Sky News

Правната битка на Украйна срещу Русия бе възобновена в най-висшия съд на ООН. В делото се твърди, че Москва е злоупотребила с Конвенция за предотвратяване и наказване на престъплението геноцид, за да оправдае инвазията си миналата година.

Русия обаче заяви пред съда, че делото е "злоупотреба с процеса" и трябва да бъде отхвърлено.

Ръководителят на правния екип на Русия в Международния съд Генадий Кузмин заяви пред състава от 16 съдии, че делото на Украйна "е безнадеждно, погрешно и в противоречие с дългогодишната практика на този съд".

Той заяви, че подадената от Украйна жалба е "явно незачитане на правилното правораздаване и представлява злоупотреба с процеса".

В речта си при началото на делото Кузмин повтори руските твърдения за това, което той нарече "неонацисти" в Киев, и направи паралел между нападението на Русия срещу Украйна и въздушните удари на НАТО срещу Сърбия през 1999 г., целящи да спрат военната кампания на Белград в Косово.

В делото на Киев, заведено малко след нахлуването на Русия в Украйна, се твърди, че нападението се основава на неверни твърдения за актове на геноцид в Луганска и Донецка област в Източна Украйна, и се твърди, че Москва планира геноцидни действия в Украйна.

Украйна твърди, че "Русия е направила фалшиво твърдение за геноцид като основа за действия от нейна страна, които представляват тежки нарушения на човешките права на милиони хора в цяла Украйна".

Адвокатите на Русия настояват, че съдът няма юрисдикция и че Конвенцията за геноцида не може да се използва за регулиране на използването на сила от държавите.

Юридическият екип на Украйна ще отговори утре и ще призове съдиите да продължат с изслушванията по същество на нейните искове.