Москва обяви в ООН: Ще продължи военните действия в Украйна, ако Западът не й позволи да свали правителството в Киев по мирен път, заяви постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя по време на реч на заседание на Съвета за сигурност на световната организация, предава РИА Новости.

"Ние винаги сме се отнасяли с уважение към украинците, те са братски народ, с който ни свързват неразривни исторически връзки <...> Но ако западният лагер не ни позволи да се отървем от този "раков тумор“, който е настоящият киевски режим, мирно, <...> ние ще продължим нашата СВО, докато задачите й не бъдат решени военно“, предупреди той.

Както подчерта Небензя, Русия винаги е била готова да живее в мир с Украйна, стига тя не бъде превърната в неонацистка русофобска държава с планове за присъединяване към военния блок на НАТО.

Дипломатът също така призова Киев "възможно най-бързо“ да приеме реалистични параметри за дългосрочно решение на кризата и да не се плъзга към нереалистични "планове за победа“.

Зеленски, говорейки по-рано на заседание на Съвета за сигурност на ООН, се обяви против преговорите с Русия за разрешаване на конфликта в Украйна. Освен това в речта си той отново се изказа в полза на използването на неговата "формула за мир“ за разрешаване на ситуацията.

Във вторник Зеленски заяви в интервю за ABC News, че неговият така наречен план за победа на Украйна няма нищо общо с преговорите с Русия, а е насочен към укрепване на въоръжените сили на Украйна. Според него този план е насочен към бързо прекратяване на конфликта, а не към удължаването му с няколко години.

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, коментирайки по-ранните изявления на Зеленски за неговия план, отбеляза, че Москва е наясно със същността на правителството в Киев, продължава военните действия и ще постигне всичките си цели.