Унгария и Русия подписаха споразумение за изграждането на АЕЦ "Пакш 2", съобщава РБК-Украйна, позовавайки се на ръководителя на унгарското външно министерство Петер Сиярто.

"Подписахме график за изграждане на "Пакш-2“, въз основа на който ще свържем новата атомна електроцентрала към мрежата в началото на следващото десетилетие. Беше дълъг път, но най-накрая говорим за строителство, не за документи“, заяви Сиярто.

От руска страна документът е подписан от ръководителя на корпорацията "Росатом" Алексей Лихачов. Според него Росатом ще обърне "особено внимание“ на този проект и планира да отдели "най-добрите сили“ за него.

"Вниманието към този проект ще бъде повишено“, увери  Лихачов.

АЕЦ "Пакш" е построена през миналия век по съветски проект и има четири енергоблока ВВЕР-440 с обща мощност 2000 МВ. Срокът на експлоатация на енергоблоковете изтича между 2032 и 2037 г.

Според документите ще бъдат построени два нови енергоблока с реактори поколение 3+ ВВЕР-1200. Строителството се очаква да се забави заради дългата процедура за получаване на одобрение от Европейската комисия.

В същото време през 2022 г. Унгария издаде на Росатом лиценз за изграждане на атомната електроцентрала "Пакш-2“, въпреки факта, че компанията участва в изземването на Запорожката АЕЦ в Енергодар.

Припомняме, Украйна настоява за налагане на санкции на Росатом, чиито служители участват в управлението на конфискуваната Запорожка АЕЦ. В началото на 2023 г. украинският президент Володимир Зеленски призова Европейския съюз да наложи санкции срещу руската ядрена индустрия.

В началото на ноември украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви, че Украйна е предложила на ЕС решение да спре да зависи от руското ядрено гориво и да въведе санкции, но все още няма резултат.

Трябва да се отбележи, че унгарският премиер Виктор Орбан заема открито проруска позиция. Той често прави изявления, за да дискредитира Украйна.

От началото на пълномащабна война Унгария не е предоставила военна помощ на Украйна и също така блокира част от санкциите на Европейския съюз срещу Русия. Освен това Будапеща продължава да търгува с Руската федерация, а представители на унгарските власти посещават Москва.

По-рано беше съобщено, че унгарският президент Каталин Новак ще посети Украйна през август. Тя ще посети Киев и Закарпатието.