Настъплението на Въоръжените сили на Руската федерация срещу Купянск може да усложни за Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) не само отбраната на няколко направления, но и планирането на бъдещите бойни действия, пише Telegram каналът "Военная Хроника“ в материал за предстоящата битка, в рамките на която Москва и Киев ще се сблъскат за трети път при града. Първо той бе превзет в самото начало на руската инвазия, а впоследствие Украйна си го върна, заедно с Изюм и Балаклея, през септември миналата година при най-блестящата си операция във войната досега.

В какъв момент се провежда настъплението?

Настъплението на руските войски срещу Купянск започна в най-неблагоприятния момент за ВСУ. В Запорожие и на Южнодонецкото направление украинските войски повече от два месеца не успяват да пробият позициите на руската армия. В същото време за офанзивата в Запорожие, включително от района на Харков, бяха прехвърлени значителни резерви, част от които вече бяха загубени в "месните щурмове“, пише авторът. Командването на ВСУ е принудено да пази останалите части, но тези сили все още не са изтеглени обратно в района на Харков, което предполага необходимостта от продължаване на ударите на Юг дори с цената на големи загуби.

В какво е особеността на Купянск?

Градът е важен за ВСУ по няколко причини. Една от основните е наличието на жп гара Купянск-Узловая. През този логистичен център премина голямо количество военна техника и военни товари за украинската групировка в Донбас, включително в Славянск и Северск. Поради заплахата от настъпление към града на ВС РФ, украинските войски са принудени да преразпределят ресурсите между фронтовете и постоянно да държат в готовност големи резерви в тиловите райони на Харковска област, които биха могли да им бъдат полезни в Запорожие.

Защо сравняват Купянск с Бахмут?

Подобно на Бахмут, Купянск е разположен в низина и е заобиколен от хълмове. Разликата във височината на места е 100 метра или повече. Това може да усложни защитата на града, тъй като настъпващите части ще имат превъзходство - доминиращите височини се намират както в района на Синковка, (за която в понеделник, 21 август, бе съобщено, че е окупирана от руската армия), така и при Кисловка и Котляровка, на 20 км югоизточно от Купянск. От тези райони оръдията и реактивната артилерия на руснаците вече достигат ключовите обекти на ВСУ в града. Унищожаването на украинските позиции в Експериментален и Красная гора стана приблизително по същия начин при щурма на Бахмут.

Освен това Купянск почти точно повтаря Бахмут в своята топография. Гъсто застроената градска площ от 35 кв. км (за сравнение, площта на Бахмут е 42 кв. км) е разделена на две части от река Оскол и е свързана с мостове.

Друга прилика между населените места е размерът на групировката на ВСУ. По предварителни оценки в Купянския район, от Двуречная на север до Берестове на юг, са съсредоточени украински сили с численост около 20 хиляди души (шест бригади + отделни батальони).

Какви са разликите?

Един от най-големите проблеми на ВСУ в Купянск е използването на бомби ФАБ-250-М62 с модули за планиране и коригиране, отбелязват от "Военная Хроника“. Интензивността на използването на тези снаряди нараства, но украинските войски все още не са успели да разработят ефективни противодействия. Използването на планиращи авиобомби (включително мощни) позволява на Русия да поддържа скоростта на унищожаване на ключови обекти на украинската армия, като същевременно се съхранява значителна част от артилерията, която е уязвима от контрабатарейния огън на ВСУ.

Оттук нататък?

Според автора, ако ситуацията с настъплението на ВС РФ в района на Купянск стане критична за украинците, те ще трябва да пренасочат допълнителни сили към отбраната на града. В същото време, "взимайки пример от Бахмут командването на украинската армия добре помни до какво могат да доведат подобни решения“, отбелязва той. "Военная Хроника“ пише, че поддържането на собствената офанзива в Запорожие и едновременното отблъскване на настъплението на руските войски срещу Купянск ще изисква такива усилия от ВСУ, каквито не е ясно дали украинската армия ще успее да направи.