Украйна и Русия изстреляха рояк дронове на териториите една на друга в неделя, като според съобщенията руската атака е убила един човек в Одеса, а украинският удар е насочен към руско военно летище, пише Reuters.

Украинските военновъздушни сили съобщиха в неделя сутринта, че са унищожили 20 дрона и една крилата ракета, изстреляни от Русия през нощта. Девет от безпилотните самолети бяха свалени над южната област Одеса, като се твърди, че падащи отломки са предизвикали пожар в жилищна къща и са убили един човек.

Руското министерство на отбраната заяви в изявление в социалните медии, че неговите системи за противовъздушна отбрана са унищожили или прихванали общо 35 изстреляни от Украйна дрона над регионите Липецк, Волгоград и Ростов.

"Украинская правда" съобщиха късно в неделя, позовавайки се на неназовани източници, че украинската атака е била насочена към руското летище Морозовск в Ростовска област в съвместна операция на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) и въоръжените сили.

Василий Голубьов, губернаторът на Ростовска област, която граничи с Украйна в югозападния ъгъл на Русия, посочи в изявление в Telegram, че силите за противовъздушна отбрана са отблъснали "масирана атака“ от дронове в района на Морозовск и Каменск и че повечето от въздушното оръжие е унищожено.

Няколко руски военни блогъри обаче съобщават, че един бомбардировач във въздушната база е претърпял незначителни щети.

Военновъздушната база в Морозовск е дом на руския 559-ти бомбардировъчен авиационен полк, според руски държавни медии, и е въоръжени с най-модерните руски бомбардировачи със среден обсег Су-34.

Атаките в неделя последваха съобщенията на Украйна, че нейните системи за противовъздушна отбрана са свалили 30 изстреляни от Русия дрона над 11 региона в страната в събота, а Русия обяви в петък, че е свалила 26 украински дрона над Крим, полуостровът, който Москва анексира от Украйна през 2014 г.