По инициатива на турската страна днес, 18 юли, външният министър на Русия Сергей Лавров е провел телефонен разговор с турския си колега Хакан Фидан, съобщават от пресслужбата на руското външно министерство, предава ТАСС.

Страните обмениха мнения по регионалния дневен ред с акцент върху последните събития около Украйна.

"Бяха обсъдени резултатите от съвместната работа в рамките на Черноморската инициатива. Лавров заяви, че поради неизпълнението на руската част от пакетните споразумения на Меморандума Русия-ООН, по-специално продължаващото блокиране на руските банкови плащания, застраховката и транспортната логистика, замразяването на нашите чуждестранни активи и доставките на местни селскостопански продукти продукти и торове на световните пазари, както и действителната загуба на хуманитарния характер на сделката, откровено комерсиализирана от Киев, изпълнението на споразуменията за зърно е прекратено от 18 юли", се казва в съобщението.

На практика това означава отнемане на гаранциите за безопасност на корабоплаването и възстановяване на режима на временно опасна зона в северозападната част на Черно море, съкращаване на морския хуманитарен коридор в зоната на споразумението и разпускане на Съвместния координационен център в Истанбул. , припомнят от МВнР на РФ.

Като алтернатива на "Черноморската инициатива“ министрите разгледаха други варианти за доставка на зърно на най-нуждаещите се страни, независещи от Киев и Запада.

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви по-рано този вторник, че ако сделката за зърно бъде удължена без участието на Русия, трябва да се вземат предвид рисковете, свързани с липсата на гаранции за сигурност в близост до зоната на военни действия.

Руското външно министерство излезе с изявление в навечерието на по-ранното решение на Москва да спре сделката за зърно. В него по-специално се посочва, че това решение означава "оттегляне на гаранциите за безопасността на корабоплаването, съкращаване на морския хуманитарен коридор, възстановяване на режима на временно опасна зона в северозападната част на Черно море“.