Руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков е заявил в интервю за RTVI, че Руската федерация и Съединените щати са провели преки консултации по " въпроси, които смущават двустранните отношения". Той не е  уточнил къде и кога са се състояли консултациите, нито кой е представлявал руската и американската страна на тях, пише "Коммерсант".

Според Сергей Рябков в резултат на консултациите е станало ясно, че има малък напредък в решаването на проблемите. Такива консултации се провеждат "спорадично" и са в "трети страни". 

"Неотдавна се проведе кръг от двустранни консултации на отговорно ниво по т. нар. дразнители в нашите отношения. Очаквано, има малък напредък, слаби перспективи, въпреки че по отношение на функционирането на дипломатическите мисии и визовите въпроси вероятно би си струвало да се премине към по-голям диалог. Но засега няма готовност от другата страна за това“, е отбелязал той.

Също така заместник-ръководителят на руското външно министерство е допуснал възможността за понижаване на нивото на дипломатическите отношения със Съединените щати, но е подчертал, че "Москва не иска да прекъсва напълно отношенията с Вашингтон".

"Не бихме искали това. Смятаме, че дипломатическите отношения като елемент от международния живот са нещо, което трябва да се пази и съхранява", е обяснил дипломатът.

Според него руско-американските отношения сега преживяват "остра криза“, която няма аналози в миналото. Висшето ръководство на Руската федерация, както е подчертал заместник-министърът, настоява за недопускане на изостряне на двустранните отношения. "Трябва внимателно да калибрираме и проверим нашите стъпки, за да предотвратим по-нататъшна ескалация. Точно така нашето ръководство изгражда Министерството на външните работи и другите федерални органи на изпълнителната власт. Ние стриктно спазваме това", е отбелязал Сергей Рябков.