В четвъртък в Японско море започнаха съвместни руско-китайски военноморски учения "Север. Взаимодействие-2023". Това съобщиха пред журналисти от Министерството на отбраната на Руската федерация, предава ТАСС.

"В съответствие с плана за международно военно сътрудничество от 20 до 23 юли ще се проведе съвместно руско-китайско военноморско учение "Север. Взаимодействие-2023“, съобщиха от ведомството.

Уточнява се, че в хода на съвместните практически действия ще бъдат отработени задачи за борба с подводници и морски бой, морско и въздушно ескортиране на кораби, охрана и отбрана на отряди на кораби при паркиране на незащитен рейд, както и осигуряване на сигурността на комуникациите във водите и въздушното пространство на Японско море. Предвижда се извършване на съвместни артилерийски стрелби.

Министерството отбелязва, че основната цел на ученията е укрепване на военноморското сътрудничество между Русия и Китай, поддържане на стабилността и мира в Азиатско-тихоокеанския регион.

Русия е представена от големи противоподводни кораби на Тихоокеанския флот "Адмирал Трибуц“ и "Адмирал Пантелеев“, корвети "Герой на Руската федерация Алдар Циденжапов“ и "Гремящий“, както и спомагателни кораби. Действията на руските кораби се ръководят от контраадмирал Валерий Казаков, командир на Приморската флотилия на Тихоокеанския флот.

От военноморските сили на Народноосвободителната армия на Китай в ученията участват разрушителите "Цицикар“ и "Гуян“, патрулните кораби "Жаожуан“ и "Жичжао“ и корабът за интегрирано снабдяване  "Тайху“. Контраадмирал Ци Ваншен, заместник-командир на флота в Северно море, ще ръководи корабите от китайска страна. На борда на разрушителя "Цицикар“ е сформиран съвместен щаб, който да ръководи ученията.

Освен това в маневрите от двете страни участват повече от 30 самолета на морската авиация, включително противоподводни самолети и хеликоптери, изтребители прехващачи.