Според данните на Световния съвет по златото през последното десетилетие (2013-2023 г.) само Русия и Китай са увеличили значително своите златни резерви, съобщава Visual Capitalist.

За този период Русия увеличи запасите си от 1035 на 2333 тона, а Китай – от 1054 на 2235 тона. Турция се нареди на трето място, като увеличи запасите си от 116 на 540 тона.

Експертите отдават нарастващия интерес към златото на влошаването на геополитическото напрежение, засилените санкции и дискусиите за дедоларизация. Централните банки гледат на златото като на сигурен, ликвиден актив с потенциал за доходност.

Въпреки активните покупки на злато от други страни, САЩ все още остават най-големият притежател на златни резерви в света с 8133 тона. Половината злато на Америка се съхранява във Форт Нокс в Кентъки.

Германия е на второ място по общи златни резерви с 3351 тона, следвана от Италия с 2452 тона. Русия и Китай са съответно на пето и шесто място.

По-рано беше съобщено, че централните банки по света диверсифицират резервите, отървавайки се от долара и юана в полза на златото.