Руската федерация и Китай наложиха вето на резолюция на Съединените щати в Съвета за сигурност на ООН относно войната между Израел и ХАМАС, съобщава Reuters.

Проекторезолюцията беше насочена към справяне с влошаващата се хуманитарна криза в Газа, призовавайки за спиране на насилието, за да се осигури достъп до хуманитарна помощ.

Освен Русия и Китай, Обединените арабски емирства също гласуваха против. 10 членове на Съвета за сигурност подкрепиха резолюцията, други два се въздържаха.

Скандал с генералния секретар на ООН заради войната в Израел

На 24 октомври на заседание на Съвета за сигурност на ООН за ситуацията в Израел генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви, че атаката на ХАМАС е била предполагаемо следствие от израелската окупация, икономическа блокада и унищожаване на къщи.

Той също така обвини Израел в нарушаване на международното право по време на операцията в отговор на нападението на екстремистите и призова за прекратяване на огъня.

В отговор на тези думи постоянният представител на Израел в ООН Гилад Ердан заяви, че Гутериш е "извън реалността“ и изявлението му е оправдание за терор. Освен това той призова Гутериш да подаде оставка. По-късно генералният секретар каза, че думите му са били разбрани погрешно.