Проектът Beyond Parallel на Американския център за стратегически и международни изследвания регистрира рязко увеличение на броя на превозите на товари между Северна Корея и Русия след срещата на Владимир Путин и Ким Чен-ун през септември.

Сателитно изображение на железопътно съоръжение в севернокорейския град Туманганг, на границата с Русия, от 5 октомври 2023 г. регистрира безпрецедентен брой товарни вагони – общо около 73.

Активността в Туманганг е много по-висока от това, което американските анализатори от Beyond Parallel са наблюдавали в съоръжението през последните пет години, дори преди пандемията от коронавирус. Освен това до него тече изграждането на вероятно нов склад.

"Като се има предвид, че Ким и Путин обсъдиха някои въпроси на военния обмен и сътрудничество на последната среща на върха, рязкото увеличение на железопътния трафик вероятно показва доставки на оръжия и боеприпаси от Северна Корея за Русия“, се посочва в публикацията.

Анализаторите предупреждават, че е невъзможно да се направят точни заключения, тъй като целият товар е покрит с брезент. Но напомнят, че именно в Туманганг руските железопътни вагони вече са ремонтирани през ноември 2022 г., когато САЩ за първи път обявиха доставката на оръжия от КНДР на руските терористи от групата "Вагнер".

Според анализатори в замяна на оръжията Ким може да получи така необходимата енергия и хранителна помощ, както и модерни оръжейни технологии, включително такива, свързани с междуконтинентални балистични ракети, подводници с ядрени балистични ракети и военни разузнавателни спътници.

The Economist неотдавна публикува материал за "новите търговци на оръжие" и изтъкна, че "Русия купува оръжия от КНДР и Иран, защото и двата режима вече са пострадали толкова много от международните санкции, че няма какво да губят, но могат да спечелят много, като се справят с руския президент Владимир Путин".