Президентът на Русия Владимир Путин подписа закон за ратификация на споразумението с Беларус за създаване на съвместни учебно-бойни центрове, предава ТАСС.

Сред задачите на теци центрове са:

съвместна бойна подготовка, дежурство на военни контингенти, изпълнение на други задачи по бойна подготовка по програми за съвместна подготовка;

обмен на опит за бойно използване на съществуващи оръжия, военна и специална техника;

обучение на практически умения за работа върху модели на оръжия, военна и специална техника на страните;

уеднаквяване на бойната подготовка на въоръжените сили на страните.

Освен това военният персонал и движимото имущество на двете страни са освободени от данъци, а персоналът също няма да плаща данъци върху заплатите на територията на страната домакин. Движимите вещи на изпращащата страна се внасят на територията на приемащата страна за нейна сметка.

Путин подписа и закон за ратифициране на протокола с Беларус, въвеждайки термина "функциониране на регионална групировка“ в споразумението за съвместно осигуряване на регионална сигурност във военната сфера.

Протоколът урежда прилагането на разпоредбите на нормативните правни документи за двустранно сътрудничество за осигуряване на военната сигурност на "Съюзната държава“, както и процедурата за съвместно планиране, използването на регионална групировка на войски (сили) на страните и финансирането на съвместни дейности по оперативна, мобилизационна и бойна подготовка.

Протоколът влиза в сила от датата на получаване по дипломатически път на последното писмено уведомление за изпълнението на вътрешнодържавни процедури от страните и е валиден за срока на споразумението. Според руското външно министерство съответното уведомление до Беларус е получено на 10 юли 2023 г., както се посочва в заключението на международната комисия на Съвета на федерацията.