Русия и Азербайджан постигнаха споразумение за съвместно производство на петролни танкери. Това обяви държавният глава на Руската федерация Владимир Путин след преговори с азербайджанския си колега Илхам Алиев в Баку, предава РИА Новости.

"Руската обединена корабостроителна компания <...> съвместно с Бакинската корабостроителница започват да произвеждат модерни танкери река-море за превоз на петролни продукти“, поясни руският лидер.

Използването на тези кораби по Азово-Черноморския и Каспийския маршрут ще увеличи значително доставките на енергийни ресурси на световните пазари, подчерта още президентът на Русия.

Той също така отбеляза, че руски компании успешно работят на азербайджанския пазар, включително "Лукойл“ и "КамАЗ“.

В съвместно изявление лидерите на двете страни дадоха висока оценка на нивото на търговско-икономическото сътрудничество и набелязаха основните насоки за по-нататъшното му развитие.

Според членът на руската делегация, вицепремиерът Александър Новак, Москва и Баку също обмислят нови петролни и газови проекти, включително в шелфа на Каспийско море.

Преговорите се проведоха в двореца Загулба, официалната резиденция на президента на Азербайджан, на 40 километра от столицата на брега на Каспийско море. Преди ден Путин пристигна в Баку на двудневно държавно посещение.