Украинците ги чака още една тежка зима – Русия готви болезнен удар по енергийната инфраструктура на страната. Силите на Москва просто изчакват определени температурни промени, когато ракетните удари ще нанесат възможно най-чувствителни щети на енергетиката на Украйна. Това подчерта директорът на информационно-консултантската компания Defense Express Сергей Згурец в ефира на телевизионния канал "Еспрессо“.

"От известно време не е имало изстрелвания на ракети X-101 за евентуални атаки срещу нашия енергиен сектор. Може да се предположи, че се трупат ракети за евентуални атаки срещу нашата енергетика. Вероятно врагът чака определени температурни промени, когато този удар ще бъде най-чувствителен. От друга страна, нашата противовъздушна отбрана се готви за това, осъзнавайки тези рискове и подходите на руснаците, които целят да нанесат максимални щети на нашата енергетика“, обясни експертът.

Според него Русия все още разполага с резерви на самолети, но Ту-95МС наистина се износват.

"Има проблеми с двигателите и това е сериозен проблем за Руската федерация. Те се опитват да спестят време за полет. Въпреки това те се опитват да изпълняват бойни задачи за изстрелване на крилати ракети Х-101. Руските бомбардировачи се подбират за провеждане на условни тренировъчни мисии. Но е ясно, че една тренировъчна мисия на определен етап може да се превърне в бойна“, предупреди Згурец.