Първият секретар на молдовското посолство в Москва Валериу Маня е обявен за персона нон грата, разкри за ТАСС дипломатически източник от мисията на Кишинев.

"Валериу Маня е обявен за персона нон грата в Руската федерация“, потвърди източникът на агенцията.

По-рано през деня Министерството на външните работи на Русия обяви служител на молдовското посолство за персона нон грата в отговор на решението на Кишинев да изгони от страната дипломат на Москва. Посланикът на Молдова в Москва Лилиан Дарий бе извикан във външнополитическото ведомство, където му е връчена съответна нота, а също така беше информиран за решението да бъде забранено влизането в Руската федерация на редица молдовски служители в отговор на редовните им антируски изявления.

Миналата седмица прессекретарят на Министерството на външните работи и европейската интеграция на Молдова Филип Кожокару заяви, че Кишинев е обявил служител на руското посолство за персона нон грата. На свой ред руският посланик в Молдова Олег Васнецов след посещение във външното министерство на страната коментира, че не е получил ясен отговор на въпроса за причините за това решение.