Руските власти в южния граничен град Белгород предприеха безпрецедентна мярка - предложиха да евакуират разтревожените жители, безпрецедентно изявление, което последва вълните от смъртоносни украински нападения, пише Reuters.

Кремъл се е опитал да поддържа спокойствието на гражданите, но неотдавнашните удари по Белгород са доближили конфликта до руснаците.

Уверението на губернатора Вячеслав Гладков, че изплашените цивилни могат да се преместят, представлява най-мащабната мярка, предприета от някой голям руски град, откакто Москва нареди нахлуването в Украйна преди близо две години.

"Виждам няколко призива в социалните мрежи, в които хората пишат: "ние сме уплашени, помогнете ни да се преместим на безопасно място". Разбира се, че ще го направим! Вече преместихме няколко семейства", пише Гладков.

Предложението му дойде ден, след като през нощта при обстрел са ранени най-малко двама души и са избити стъклата на високи сгради, което предизвика широка загриженост от страна на жителите.

Обстрелът накара градските власти по-рано в петък (04 януари) да призоват жителите да обезопасят прозорците си с тиксо, за да предотвратят счупването им от взривните вълни - мярка, която се използва широко в цяла Украйна.

Преди по-малко от седмица при украински обстрел в Белгород загинаха 25 души в най-тежкото нападение срещу руски цивилни от началото на конфликта.