Поради разрушенията, причинени от руския обстрел, Авдеевският коксохимически завод ще бъде невъзможен за възстановяване след края на войната. Това заяви изпълнителният директор на Метинвест Юрий Риженков в интервю за Forbes.

"Заводът е под контрола на украинската армия. Многократно е бил обстрелван от Русия. Удариха го с всичко, което имат. Мисля, че ще бъде невъзможно да възстановим завода", отбеляза Риженков.

Той добави, че е малко вероятно предприятието да бъде възстановено до вида си преди инвазията.

Риженков уточни, че най-големите потребители на кокс от Авдеевския комбинат са Азовстал и Желязодобивният комбинат "Илич“ – според него не се говори за възстановяването им в обозримо бъдеще, "докато още не сме се върнали в Мариупол“.

Генералният директор на Метинвест добави, че компанията планира да възстанови Азовстал, но това ще бъде съвсем различен завод.

Риженков, коментирайки темата за възстановяването на Азовстал, също така заяви, че след края на войната металургията ще остане част от Мариупол, но вече няма да бъде нейната основа. Мариупол, според него, може да бъде курортен град.

"Туризмът може да бъде основният сектор на икономиката на града. Има потенциал и в машиностроенето, корабостроенето и науката", добави той. Но това ще зависи от условията, при които ще приключи войната.