От началото на контранастъплението на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) през юли руската армия е унищожила 747 танка и 2300 бронирани машини на военните на Киев. Това обяви руският президент Владимир Путин в хода на годишната си пресконференция, която тази година се провежда заедно с традиционната "Пряка линия“, съобщава вестник "Известия“.

"Днес Украйна не произвежда почти нищо. Опитват се да спасят нещо, но няма очти нищо. Внасят всичко. Но тази безплатна услуга може да свърши някой ден. И явно малко по малко свършва. Но това дори не е въпросът, мисля, че още ще им дават. Но унищожението се случва сега. <…> Украйна получи всичко, което западняците обещаха, дори повече. Но ние унищожихме, от началото на т. нар. контранастъпление, 747 танка – това са данни от вчера вечерта, почти 2300 бронирани машини от различни класове, това е демилитаризация“, уточни президентът на Руската федерация.

По думите им "продължава специалната операция за защита на Донбас, чието начало беше обявено от руския президент на 24 февруари 2022 година“. Решението е взето на фона на изостряне на обстановката в региона заради обстрела на украинските военни, обясни Путин.